Dia Mundial de la Disfàgia: donar visibilitat al que costa de veure

L'Hospital Universitari Sant Joan de Reus compta amb una Unitat de Disfàgia amb otorrinolaringòlegs, nutricionistes i logopedes

Els professionals que formen part de la Unitat de Disfàgia del centre.
Els professionals que formen part de la Unitat de Disfàgia del centre.

Cada 12 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Disfàgia, un trastorn sovint invisible però amb un gran impacte en la qualitat de vida de milers de persones. La disfàgia és la dificultat per empassar aliments, líquids o saliva, i pot aparèixer en totes les edats, tot i que és més freqüent en persones grans o en aquelles que han patit malalties neurològiques com l'ictus, càncer de cap i coll, determinades patologies musculars, o després de la infecció per la COVID.

L'Hospital Universitari Sant Joan de Reus compta amb una Unitat de Disfàgia amb otorrinolaringòlegs, nutricionistes i logopedes per detectar, avaluar i tractar la disfàgia.

Tot i que pot semblar només una molèstia, la disfàgia pot comportar riscos greus per a la salut, com la desnutrició, la deshidratació i la pneumònia per aspiració. Per això és fonamental detectar-la aviat. Els símptomes que pot comportar són:

  • La tos mentre es menja.
  • La veu humida després d'ingerir líquids.
  • La necessitat de menjar molt lentament.
  • La sensació que el menjar s'enganxa.

El tractament i l'acompanyament multidisciplinari amb logopedes, dietistes, metges i cuidadors tenen un paper essencial. Mitjançant adaptacions de textura, exercicis de reeducació de la deglució i estratègies de seguretat és possible millorar molt la vida de les persones que conviuen amb aquest trastorn.

En aquest Dia Mundial de la Disfàgia, recordem que empassar no és un acte tan simple com sembla, i que donar visibilitat, formació i suport és clau per garantir una alimentació segura i digna per a tothom.