Acostar-se al dia a dia de les persones amb psoriasi a través de la realitat virtual

L'Hospital acull, ahir dimarts i avui dimecres, un projecte pioner de realitat virtual desenvolupat per Acción Psoriasis i Lilly per reduir l'estigma de les persones amb psoriasi i millorar el coneixement de la societat sobre aquesta malaltia.

L'Hospital Universitari Sant Joan de Reus acull, ahir dimarts i avui dimecres, un projecte pioner de realitat virtual desenvolupat per Acción Psoriasis i Lilly per reduir l'estigma de les persones amb psoriasi, millorar el coneixement de la societat sobre aquesta malaltia i facilitar als pacients poder portar una vida sense donar explicacions sobre les lesions cutànies que poden aparèixer a la pell.

Aquesta iniciativa està disponible i oberta al públic a la rambla d’accés a l’Hospital al costat mateix de la porta principal. A través d'unes ulleres de realitat virtual, l'espectador pot viure l'experiència de formar part de la història real d'una persona amb psoriasi que assisteix a una classe de pilates i ha d'afrontar la visibilitat de les seves plaques.

L'espectador interactua amb el pacient mitjançant contacte visual i estableix el seu propi judici sobre la situació i així genera un alt grau d'empatia. Per acostar aquesta experiència tant com es pugui a la realitat, s'ha utilitzat l'estereoscòpia, que permet reproduir una situació real a través d'informació visual tridimensional, que al seu torn crea il·lusió de profunditat, i el so binaural, que transmet una sensació de so 3D similar al d'estar físicament al lloc on es produeixen els sons.

En el desenvolupament d'aquest projecte que aquests dies acull l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus han participat des de l'inici pacients i dermatòlegs per generar una història que pugui resultar quotidiana per a les persones amb psoriasi. La presentació del projecte ha comptat amb el Dr. Òscar Ros, director de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus i el Dr. Antoni Azón, cap del servei de Dermatologia del mateix hospital; Jaume Juncosa, president d'Acción Psoriasis i Eduardo Muñoz, Relacions institucionals de Lilly. El Dr. Azón ha recordat que amb aquesta activitat es pretén sensibilitzar la ciutadania de l'impacte de la psoriasi en la societat per desterrar “la percepció errònia que és una malaltia contagiosa i disminuir el rebuig que poden patir els afectats”.

La psoriasi és una malaltia inflamatòria crònica de la pell que provoca descamació i inflamació. En un percentatge rellevant de casos (entre un 15 i un 30%) pot manifestar-se també en les articulacions (artritis psoriàsica). S'estima que la psoriasi afecta a més d’un milió de persones a tot l’Estat.