Més de 450 professionals participaran a les XII Jornadas de la Sociedad Española de Cuidados Paliativos

“Nuevos retos en la atención temprana de cuidados paliativos. De la molécula a la emoción”

Comptarà amb diversos simpòsiums sobre nous tractaments i nous fàrmacs i s’analitzaran teràpies complementàries en el tractament del dolor com la hipnosi, el mindfulness, la musicoteràpia o l’artteràpia

Més de 450 professionals d’arreu de l’Estat participaran a les XII Jornadas de la Sociedad Española de Cuidados Paliativos, que tindran lloc divendres, 27 i dissabte, 28 d’octubre a Fira Reus organitzades per l’equip de cures pal·liatives de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud (IOSC) de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. A les jornades s’hi ha presentat 130 pòsters i 24 comunicacions orals.

Comptarà amb diversos simpòsiums sobre nous tractaments i nous fàrmacs dirigits a millorar el control de dolor i la qualitat de vida dels pacients. També s’analitzaran teràpies complementàries en el tractament del dolor com la hipnosi, el mindfulness, la musicoteràpia o l’artteràpia, des d’un format diferent, en forma de tallers pràctics precongrés on els assistents podran adquirir habilitats en el maneig d’aquestes tècniques.

El fil conductor de la jornada: “Nuevos retos en la atención temprana de cuidados paliativos. De la molécula a la emoción” mostra la forma en la que ens apropem al pacient pal·liatiu. Actualment les cures pal·liatives prenen una nova dimensió derivada de la intervenció en fases molt més primerenques. Aquest fet planteja nous dilemes ètics i assistencials, sense oblidar que l’objectiu continua sent l’atenció integral i continuada de les necessitats del pacient en situació de malaltia no curable, analitzant les diferents dimensions de la persona i el seu entorn afectiu.

Prop de 700 pacients

Un total de 692 pacients s’atenen en aquests moments a la Unitat de Cures Pal·liatives Oncològiques de l’IOCS de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. Aquesta unitat està formada per metges/esses i infermers/eres, treballadora social i psicooncòlogues que de manera multidisciplinària atenen les diferents necessitats dels pacients ingressats a l’àrea d’oncologia així com a consultes externes del centre. Aquest equip forma part de diferents comitès assistencials (càncer de pulmó, dolor oncològic, càncer de còlon...), que faciliten l’accés a cures pal·liatives per a tots aquells malalts amb simptomes complexos (físics, psíquics, socials...). També es vetlla per la continuïtat assistencial treballant conjuntament amb els equips especialitzats de cures pal·liatives domiciliàries i atenció primària de salut.

Reus, 24 d’octubre de 2017