L’Hospital incorpora un nou accelerador lineal d’última generació

L’Hospital Universitari Sant Joan de Reus incorpora un nou accelerador lineal d’última generació, que a partir d’avui dilluns, 28 de febrer substitueix el que està situat a l’antic hospital, que ja ha exhaurit la seva vida útil. El nou aparell, de la firma VARIAN, és la plataforma més innovadora que hi ha actualment al mercat.

Aquest accelerador lineal permet la realització de qualsevol de les tècniques existents en radioteràpia. Així per exemple, es poden fer tractaments de radioteràpia guiada per la imatge i arcoteràpia volumètrica modulada, que és la tècnica més innovadora per saber en cada moment on es troba el tumor i adaptar-ne el tractament a cada sessió, amb el benefici que comporta per al teixit sa que l'envolta. D’aquesta manera, s’ofereix una millora important en la qualitat i adequació del tractament a cada pacient i es disminueixen els efectes secundaris.

El nou accelerador lineal, finançat per la Fundació Amancio Ortega, és bessó del que es va instal·lar l’octubre passat a la Unitat de Radioteràpia de les Terres de l’Ebre i, per tant, durant els controls periòdics per manteniment d’un dels aparells, l’altre pot tractar els pacients derivats del primer sense que aquests s’hagin de sotmetre a cap prova complementària.

Així, a partir d’ara el Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud disposa de:

Hospital Universitari de Reus:

  • 3 acceleradors lineals.
  • 1 Unitat per al tractament de braquiteràpia, que permet aplicar dosis altes de radioteràpia en àrees específiques del cos.
  • 1 TAC de radioteràpia

Unitat de Radioteràpia de les Terres de l’Ebre (Jesús-Tortosa):

  • 1 accelerador lineal.
  • 1 Unitat d’Ortovoltatge, útil per al tractament del càncer de pell reduint les seqüeles estètiques.

Actualment a les comarques de Tarragona es diagnostiquen uns 4.950 casos de càncer l’any, dels quals gairebé la meitat han de ser tractats amb radioteràpia.