El Govern crea dues empreses públiques per gestionar els hospitals de Reus i Móra d'Ebre

D'esquerra a dreta Òscar Subirats, Noemí Llauradó, Carles Pellicer, Alba Vergés, Laura Pelay i Adrià Comella

El Govern ha aprovat la creació de dues empreses públiques, adscrites a la Generalitat a través del Servei Català de la Salut (CatSalut), per poder gestionar l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre.

Amb aquesta decisió, la Generalitat enforteix la viabilitat d’aquests centres, que fins ara han estat gestionats per titularitats municipals, però que necessitaven més robustesa per afrontar els reptes de futur del sistema sanitari públic. Aquests acords compten amb el vistiplau d’ambdues parts: el Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Reus, que gestionava els centres de Reus i Móra.

L’operació ha estat complexa, ja que un seguit d’entramat d’empreses municipals s’encarregaven tant de l’Hospital Sant Joan de Reus, com de l’atenció primària de la zona i també de l’Hospital de Móra d’Ebre. Ara s’ha decidit crear dues empreses: Salut Sant Joan de Reus-Baix Camp i Salut Terres de l’Ebre. La primera gestionarà el centre hospitalari reusenc i també la primària de la zona (Almoster, Argentera, Botarell, Cambrils, Duesaigües, Montbrió del Camp, Riudecanyes, Riudoms, la Selva del Camp, l’Hospitalet de l’Infant, Masboquera, Masriudoms, Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant i Vinyols i els Arcs); i la segona es farà càrrec de l’Hospital de Móra d’Ebre.

En els propers dies es materialitzaran totes les cessions d’actius i passius i tots els procediments jurídics pertinents que comencen amb la signatura d’un conveni entre les parts, un cop el Govern ja ha creat les dues empreses públiques mencionades.

Un acord on tothom guanya

La consellera de Salut, Alba Vergés, que aquesta tarda a l’Hospital de Reus ha donat detalls de tota l’operació, ha recordat que amb la creació d’aquestes dues empreses “tothom hi surt guanyant”: la xarxa sanitària pública perquè surt molt més reforçada; el món local perquè veu com els seus hospitals estaran més blindats en cas d’adversitats; i els ciutadans, perquè tindran una millor assistència sanitària.

Acompanyada per Carles Pellicer, alcalde de Reus; Noemí Llauradó, vicealcaldessa; Òscar Subirats, regidor de Salut; Laura Pelay, secretària general del Departament de Salut i Adrià Comella, director del CatSalut, Vergés ha subratllat que amb aquesta nova fórmula els centres hospitalaris de Reus i Móra d’Ebre podran exercir els tràmits burocràtics amb més rapidesa, tindran més solidesa econòmica i institucional i podran relacionar-se amb fluïdesa amb la resta de proveïdors del Sistema de Salut de Catalunya. A més, ha afegit que l’operació ha tingut un cost zero.

Per últim, ha agraït públicament la tasca que han realitzat l’Ajuntament de Reus i els tècnics del Departament de Salut i d’Economia, així com també ha reconegut el paper de Pelay i de Comella; també, del conseller Antoni Comín i l’anterior director del CatSalut, David Elvira, que van iniciar tot aquest procés.