Setmana de les Malalties Hepàtiques a l'Hospital

Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus
Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus

La Setmana de les Malalties Hepàtiques es commemora per conscienciar la població i els professionals de la Salut de l'impacte que tenen les malalties hepàtiques en la salut, la importància de prevenir-les i tractar-les de la manera més precoç possible.

A l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus comptem amb quatre facultatius i una infermera del Servei de l'Aparell Digestiu especialistes en hepatologia, amb consultes especialitzades en el diagnòstic i prevenció. Disposem de les proves necessàries per al diagnòstic i tractament: proves radiològiques (ecografia, TAC), endoscòpia (gastroscòpia diagnòstica i terapèutica), elastografia hepàtica i un programa continuat únic a la regió sanitària de realització d'hemodinàmica hepàtica.

El Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus està ubicat a la planta -1, color lila.


Prevalença dels factors de risc per desenvolupar malalties hepàtiques a Catalunya

1. OBESITAT I SOBREPÈS

  • L'enquesta de Salut de Catalunya de l'any 2022 mostra:
    • Població adulta (de 18 a 74 anys): un 34,6% té sobrepès i un 14,7% té obesitat.
    • Població infantil (de 6 a 12 anys): un 17% té sobrepès i un 11,7% té obesitat

2. DIABETIS

  • A Catalunya es calcula que hi ha més de 630.000 casos de persones amb diabetis, la qual cosa representa al voltant del 7,9% de la població major de 15 anys.

3. CONSUM D'ALCOHOL

4. HEPATITIS VIRALS

  • Hepatitis B: Un 0,52% de la població està infectada pel virus de l'hepatitis B. (Rodriguez-Tajes S et al, 2020).
  • Hepatitis C: La població exposada al virus de l'hepatitis C és de l'1,02%, que representa unes 65.000 persones, de les quals la meitat estan infectades. Des del 2015 al 2022 s'han tractat 28.556 persones amb una taxa de curació superior al 95% (Subdirecció G d'Addicions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques).

Progressió i complicacions de les malalties hepàtiques a Catalunya

PREVALENÇA DE FIBROSI HEPÀTICA: La prevalença de fibrosi en la població general de Catalunya sense malaltia hepàtica coneguda és d'un 9%. A més, un 3,6% té fibrosi avançada (Caballeria et al, 2018). Els factors de risc més importants són l'obesitat, el consum d'alcohol, la diabetis, l'augment dels triglicèrids i ser home.
INCIDÈNCIA DE CIRROSI: A Catalunya la incidència de cirrosi és de 460 per cada 100.000 habitants. La mortalitat anual és del 9,1% (Miquel et al, 2018). Les causes més importants són el consum d'alcohol, l'hepatitis C i, cada vegada més, la síndrome metabòlica.
INCIDÈNCIA DE CÀNCER DE FETGE: La incidència de càncer de fetge és d'entre 5 i 10 habitants per cada 100.000. El càncer de fetge és la 6a causa de càncer i la 3a en mortalitat associada al càncer.
TRASPLANTAMENTS HEPÀTICS: A Catalunya es van fer 156 trasplantaments hepàtics l'any 2021 i 203 l'any 2022.

Descarrega els plafons informatius de la Setmana de les Malalties Hepàtiques (PDF)

A l'Hospital Sant Joan de Reus comptem amb quatre facultatius i una infermera que es dediquen a les malalties hepàtiques, amb consultes especialitzades en el diagnòstic i prevenció