Comunicació

Sala de premsa

La Regió Sanitària Camp de Tarragona ja immunitza contra el virus respiratori sincicial (VRS) per frenar les bronquiolitis en nadons

Punt d'inici de la campanya d'immunització del virus respiratori sincicial (VRS) a la Regió Sanitària Camp de Tarragona (RSCT) amb l'activació del servei als Centres d'Atenció Primària, on s'administraran els anticossos als nascuts entre l'abril i el setembre d'enguany. Les famílies rebran un SMS informatiu per demanar cita als CAP. Els nadons que neixin a partir de l'octubre i fins al març de 2024, rebran la immunització a l'hospital, prèviament a disposar de l'alta mèdica.

La gerenta de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Immaculada Grau, s'ha desplaçat avui al CAP Marià Fortuny de Reus. "L'any passat vam fer front a una greu onada de bronquiolitis que va disparar els ingressos. La col·laboració ciutadana serà clau per evitar des d'ara l'impacte, reduir l'afectació, el risc de complicacions i la consegüent càrrega assistencial del sistema de salut", ha apuntat.

Segons la referent de Vacunació Pediàtrica de l'ABS Reus-5, Sandra Paixà "el virus ja està circulant i és vital la implicació de les famílies. Enviem SMS, també les truquem; que no dubtin a acudir al seu CAP per immunitzar els nadons".

La Bàrbara Márquez és una de les mares que ja ha immunitzat el seu fill: "soc mare, però també sanitària i veig els petits hospitalitzats arran de la VRS. Quan ens van oferir l'opció de rebre els anticossos no ens ho vam pensar perquè l'únic primordial és la salut del petit".

L'objectiu és protegir de la patologia abans que els acabats de néixer travessin la seva primera temporada de VRS. Ara bé, els infants d'alt risc també rebran la immunització en la seva segona temporada. És el primer cop que es disposa d'una mesura preventiva autoritzada per a tots els menors.

El Nirsevimab no és una vacuna; parlem d'anticossos, és a dir, proteïnes generades pel sistema immunològic que ajuden a combatre malalties. Segons les dades disponibles, aquests anticossos redueixen en prop d'un 80% els contagis de vies respiratòries inferiors per VRS. S'administra una sola dosi intramuscular.

Elevat nombre d'afectats

Des de l'octubre del 2022, la RSCT acumula 1.288 diagnòstics de VRS en menors d'un any; és el virus causant de la majoria de les bronquiolitis i pneumònies en pacients menors de dos anys. Es calcula que entre un 11 i un 19% dels lactants patirà bronquiolitis el primer any de vida. Aquesta patologia ocasiona l'hospitalització d'aproximadament l'1% dels casos; la mortalitat és inferior a l'1%, però en grups de risc pot arribar al 3%.

S'estima que l'any passat, a Catalunya, el VRS va causar 7.523 bronquiolitis en menors d'un any, amb 1.058 hospitalitzacions (662 en llits convencionals i 396 en UCI) i un cost aproximat que supera els 18 milions d'euros.

El VRS, que afecta 9 de cada 10 infants durant els dos primers anys de vida, és altament contagiós; es dissemina amb les secrecions nasofaríngies infectades o amb la saliva i pot manifestar-se clínicament de diverses maneres, depenent de l'estat immunitari i l'edat del pacient: des des de quadres de vies respiratòries altes banals o inaparents tipus refredat comú, fins a episodis de bronquiolitis o pneumònies en lactants que solen ser més greus durant els primers mesos de vida, importants en prematurs. S'estima que el VRS és el responsable d'un 70% del total dels quadres de bronquiolitis i d'un 25% de les pneumònies en els menors d'un any.

Amb la immunització contra el VRS complementària a l'ampliació del calendari de vacunacions sistemàtiques d'aquests anys, Catalunya és pionera a nivell global en un esforç molt important en la prevenció de la infecció i les seves complicacions. La seva incorporació suposa una inversió de 14,1 milions d'euros.

Les vacunes de calendari salven vides i cada any estalvien més de 34.000 casos de malalties, també les seves complicacions. Per aquest motiu i per obtenir la millor protecció cal garantir que els infants, adolescents i adults rebin les vacunes i immunitzacions en el moment adequat segons les recomanacions.

Més informació a:

https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio_salut/vacunacions/immunitzacio-virius-respiratori-sincicial-/